Jesper

Teamteacher groep 1/2

Mijn naam is Jesper Schaap. Ik ben Rotterdammer, jonge vader, historicus, schrijver en sinds kort mag ik mijzelf ook meester noemen. Sinds 1 mei 2023 ben ik in dienst bij het Epos als groepsleerkracht. Voor mij is dit een spannende nieuwe stap in een loopbaan waarin onderwijs weliswaar een rode draad is geweest, maar het (jonge) kind niet eerder centraal stond.

Ik heb een achtergrond als historicus. Na mijn studie maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ben ik aan dezelfde faculteit ook gepromoveerd op een onderzoek naar zeventiende-eeuws Frans politiek denken. Negen jaar heb ik aan de universiteit gewerkt en lesgegeven aan studenten. Al die tijd had ik het idee in mijn achterhoofd de colleges, werkgroepen en scriptie-begeleiding te verruilen voor een schoolklas op de basisschool.

En toen was daar het Epos, dat mij de kans bood om deze stap te maken. Een bijzondere school, die gevoelsmatig onmiddellijk bij mij paste. De ambities, het enthousiasme van het team en de visie van deze school sluiten naadloos aan bij mijn wil om te leren, de overtuiging achter mijn loopbaanwijziging en mijn (wetenschappelijke) interesses.

Ik ben groot liefhebber van talige vakken als geschiedenis, filosofie en literatuur. Dit geldt zowel binnen mijn werk als daarbuiten. In mijn vrije tijd spendeer ik graag tijd met mijn vriendin Marianne en ons zoontje Siem, bijvoorbeeld op onze volkstuin bij vereniging De Wielewaal. Daarnaast voetbal ik, loop ik hard, lees ik veel en ben ik bezig met muziek. Ik bezoek graag concerten en festivals. Ook ervaar ik sinds een jaar de kracht van samenzang in het koor waarmee ik middeleeuwse muziekstukken zing.

Naast mijn werk als leerkracht schrijf ik een boek over de muzikale carrière van de Nederlandse toonzetter Harry Bannink. Hoewel zijn naam niet iedereen bekend is, zullen er weinigen zijn die onbekend zijn met zijn werk. Wie kent bijvoorbeeld niet de befaamde leader van het tv-programma Klokhuis? Bannink schreef in vijftig jaar duizenden liedjes voor kinderen en kinderen tot honderd jaar. Het schrijven van dit boek is een mooie aanvulling op mijn werk bij het Epos.

Ik zie uit naar vele leerzame jaren bij het Epos, waarin ik niet alleen een nieuw vak leer maar mij vooral samen met mijn enthousiaste collega’s inzet om de best mogelijke basis van kennis en vaardigheden te bieden voor kinderen uit Zuidwijk en omgeving.